Bakermat

Ibland behöver man en spark i baken. Något som får en att sluta tänka, analysera och känna efter. Då finns det bara en sak som gäller för mig och det är en kick ass-låt. Kanske är det inte alltid en låt som skulle klassas som "one of a kind" eller Jenny Wilson-utmärkande. Oftast är det en låt med en catchy refräng och en textrad som är så upprepande att en förfest slutar med att man räknar antalet gånger den sjungs. 
 
Den här låten passar perfekt som "få mig upp ur sängen och piska mig in i duschen!". Jag tror den kommer hålla hela vägen in i sommaren och spelas ett antal gånger i F12s trappa. 
 
 
 
Kul kuriosa: låten har funnits sedan 2012.
 
 

Sigma

 
 
Nej men nej. Jag får inte nog. Videon höjer låten. Låten lyfter videon. 

Music is life

Jag startar denna vecka med att låna några ord från Elliphant - Music is life. Här kommer min senaste musikskatt:
  
 
Ni känner kanske igen rösten från "Under the sun" av John De Sohn eller Aviciis "Fade into darkness". Debutsingeln landade i streaminglandet WiMP i fredags och jag har burit med mig låten hela helgen.
 
 
Åh älskade Krunegård. Även om jag var extremt skeptisk till låten på grund av titeln så har jag fallit för den. Smutsigt, hårt och lite falskt är i detta fall grunden till en fantastisk låt. Balansen är så klart hårfin, men lyckas man så är det briljant!
 
 
Jag startar numera varje dag med musik från Faråker. Hans LP hänger fint över sängen och jag vill verkligen att han ska slå knock out på Sverige! På något sätt vill jag se honom som nutidens Ted Gärdestad men ändå känns den liknelsen så otroligt fel. Albumet "Början på slutet" innehåller bara bra musik och den 4 juni kan ni se honom på WiMP Live Sessions!
 
 
Förra veckan läste jag en recension av deras senaste album - "Det är ingenting nytt utan låter precis som förra plattan". Det kan nog vara sämsta argumentet för att kritisera musik. Kan vi inte bara inse att allt behöver inte bli annorlunda för varför göra något annat om konceptet uppskattas? Den här låten har dock en liten slinga som påminner om "För sent för edelweiss" av Håkan Hellström. Och det där med kopiering är ju en ständig diskussion..

Show Case

 
 
Efter jag slutfört mitt uppdrag på WiMP Live Sessions tackade jag mina fina tekniker och artisten för en grym kväll. Sedan tog jag Malous höger hand och Björns vänsterarm och traskade till Södra Teatern där Sony Music hade arrangerat ett show case. Missade dessvärre First Aid Kit men hann njuta av Raleigh Ritchie, Emilie Nicholas och Marlene. Raleigh Ritchi var helt klart kvällens höjdpunkt och många var rejält exalterade över att se gitarristen som är med i Game of Thrones.
  
 
 
Fick fem stadiga timmars sömn men känner mig piggare än någonsin. Åkte en timme tidigare till jobbet och lapade sol när jag valde att strunta i tunnelbanan och istället promenera till jobbet från Hornstull. Samtidigt ringde jag min farmor för att förhöra henne om vår släkthistoria. I påskas visades en dokumentär om min farmors farfar - Ernest Thiel, en av dåtidens rikaste bankirer. Jag hade ingen aning om denna man och är nu så extremt nyfiken på vad mer som döljer sig i min släkt! 

Bloodsucker Boy

Sticker in lite snabbt för att uppmärksamma er på ett riktigt trevligt event. WiMP Live Sessions är gratis och det bjuds på musik från Simon Norrsveden. Kanske är han Sveriges gulligaste artist. Denna musikvideo är allt annat än gullig och jag kunde på allvar inte se klart den utan stängde av klippet samtidigt som jag högt sa "USCH". Ska snart göra en intervju med honom (som ni kan se på Aftonbladet nästa vecka!) och kommer garanterat fråga honom om den här videon.
 

En favorit i repris

Jag har skrivit om denna duo miljontals gånger, om jag får överdriva. Jag hade precis förälskat mig i Max Elto när jag fick veta att min kollega Karin hade bokat dem till WiMP Live Sessions. Givetvis hade jag en konferens i Oslo samma dag, och inte nog med det så hade jag bokat in City & Colours-konserten samma tid. Jag var fast besluten om att inte missa detta. Jag lyckades övertala min vän om att tiden som står på konsertbiljetter aldrig stämmer och oavsett vilket förband som spelade så var Max Elto en bättre uppvärmning. Story Hotel har nog aldrig varit i en sådan hypnotisk stämning som när spelningen gick igång. Efter första låten vände jag mig om till Johanna för att säga något i stil med "Förlåt, men jag måste höra en låt till", men det behövdes inte. Johanna stirrade in i mina ögon och drog mig närmare henne och sa "Det här är typ det bästa jag sett". Jag tror inte någon annan som var där varken kunde eller ville säga emot henne. Och ja, vi missade några minuter av City & Colours-konserten..
 

När jag träffade John Martin

För ett par veckor sedan så träffade jag John Martin och pratade om historien bakom "Don't You Worry Child" och hur det är att go solo! Så här blev resultatet:
 
 

Kanske det ärligaste som finns

Tillbaka i staden efter tre dagar ute på vischan. Julita heter den lilla byn där min storasyster och familj hänger på ledigheten. Jag tog mig friheten att bli en del av deras familj och har bondat ordentligt med mina syskonbarn. Vet jag inte om det finns något ärligare än ett litet barn som sträcker sig efter en, en annan som ropar mitt namn och en tredje som ber mig stanna för att "det är så kul när du är här". Det är speciellt och jag längtar till den dagen då de blivit lite större.
 
 
 
 
Nu är jag hemma igen. Det var lite ovant att komma hem till min lilla tysta lägenhet, men fantastiskt skönt också. Nu sitter jag och väntar på att världens mest saknade Malou ska komma hit så vi kan uppdatera varandra om de två månader som gått!

Den där energin jag plockade upp i Köpenhamn

För två veckor sedan klev jag av tåget i ett blåsigt Köpenhamn. V behövde en resa med nya vyer, nya äventyr, nya ansikten, nya drinkar, nya promenadstråk, men framförallt ny energi. Vi båda hittade vad vi sökte, på flera nivåer och vi återvände med ännu mer insikt om vad vi vill göra. 
 
Efter att ha besökt en second hand blev vi stoppade. En man gick i snabb takt emot oss och sa; "Jag har väntat på er". Han förklarade att han jobbade med en stor modeblogg i Amsterdam och undrade om han fick ta några bilder på oss. Gapskrattet var på väg fram men jag insåg att han var seriös och istället bubblade ett fniss upp inom mig. Självförtroendet klättrade några steg och här är bilden som förevigar det ögonblicket. Se fler bilder här!
 
 

Det som man mår bra av

Vänner. Familj. Ibland flyter dessa två ord ihop. 
 
 
 

En vecka av musikmagi

Denna vecka har varit helt magisk. Musikmässigt alltså. Sjukligt fantastiskt! Allt ifrån privata favoriter till jobbmöten som slutat i kärlek. 
 
Först och främst: Faråker. Denna man har undgått mig fullständigt men har nu tagit en stor plats både i mitt hem och på min jobbplats. Debutalbumet "Början på slutet" går på repeat och jag hoppas mycket på att han ska få en plats på den svenska scenen. Ikväll spelar han på 6071 och konserten livestreams här! 
 
Sam Smith. Mums. "Money on my mind" var ju allt annat än dålig och det klart jag hade förväntningar på kommande singelsläpp. I dag hörde jag uppföljaren "Stay with me" och den var ännu bättre än jag hoppats! Den överraskande gosplekören är briljant och när man tänker efter så kunde det inte kännas mer rätt!
 
 
 
Sedan hade jag äran att få höra nytt material från Kent och Markus Krunegård. Well, det bådar gott för svensk musik framöver! Vissa behärskar helt enkelt det här med musikmakeri.

Dina händer

Det här är dagens låt. Den är så smärtsam och fylld med kärlek att jag själv känner mig olyckligt kär. Jag vill krama om honom, lyssna till hans gråt och säga att allt kommer bli bra igen. Det var längesen jag hörde något som kändes så äkta och sorgset. Jag får känslan av att den skrevs i samma sekund som han kände så här. En enda tagning, i ett bäcksvart Stockholm samtidigt som stadens nattliv börjat lugna ner sig. Pianot låter nästan ostämt och tillsammans med hans ord blir det magiskt. Jag kan inte annat än älska den här låten.
 
 

Copenhagen

Godmorgon.
 
En helg i Köpenhamn med min käresta. Det beskivs bäst med några bilder. Passsar även på att sammanfatta det i en tanke som väcktes: "Tänk om jag skulle ta och joina kontoret i Köpenhamn?"
 
i
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Repeat of the week

Känner att det är dags att bjuda på en musikbomb. Repeat of the week som jag gärna kallar det. Både nytt och gammalt, lugnt och hetsigt.
 
 
Den här rösten. Mums. Inte speciellt ny och förstår inte riktig hur denna kan ha undgått mig. Nu när jag hittat dig så släpper jag dig ej. Ses på Way Out West i sommar!
 
 
För två veckor sen togs den här upp på P3s spellista och sedan dess har jag spelat den här. Härlig på alla sätt och vis.
 
 
 
Någon som inte känner till Kygo? Nej tänkte väl det. Helt plötsligt förvandlades alla bra låtar till Kygo-remixer och egentligen så kan jag inte förvänta mig någon större överraskning eftersom alla låter likadana. Men let's face it - han har hittat ett riktigt skönt sound som gärna får pryda sommaren 2014. 
 
 

Heroes

Huvudet börjar bli segt som kola. Bilen kör på tomgång. Energin är borta. Denna sång fick avsluta min jobbdag. 
 
 
I kväll blir det en skogspromenad, fredagspodden, en god middag och säkert några bitar choklad. Sedan ska jag jobba lite till och sen, ja sen, då ska jag och min käraste boka en resa till Köpenhamn. Åker tidigt på fredag morgon! Helgen startas med att hälsa på mina danska kollegor och sen när vi slänger ihop datorn då beger vi oss ut på Köpenhamns äventyr. Tackar ej nej till några trevlig tips!

I Need You

Magkänslan är spännande. Den är alltid rätt. Ifrågasätt den aldrig utan lita på den. Tryck inte bort dess signaler. Den visar sig när ditt huvud inte kan prestera rätt. I dagarna har jag haft många diskussioner kring "Hur ska jag göra?" och i alla dessa situationer så är det magkänslan som ger dig rätt svar. Du kan inte veta genom spekulationer vad som är rätt eller fel, du kan bara utgå ifrån vad du vill, borde, måste och önskar. Innan du har svaret i din hand så vänd dig mot ditt inre och lyssna, känn efter och försök att inte förstå. Ta det bara till dig. 
 
 
Den hår låten är helt enkelt fantastisk. Kort, intensiv, melodifull och älskvärd. En sån där låt som påminner mig om varför jag jobbar som musikredaktör. Det är värt att lyssna igenom 1000 dåliga låtar för att hitta en endaste liten musikpärla att älska. Precis som den här.

RSS 2.0